nurulshahira.com nurulshahira.com

nurulshahira.com
Title: nurulshahira.com
Keywords: lifestyle, food, resepi, travel, tempat menarik, sabah, pendidikan, blogging
Description: Blog tentang gayahidup, travelogue dan makanan dan juga sabah
nurulshahira.com is ranked 3021441 in the world (amongst the 40 million domains). A low-numbered rank means that this website gets lots of visitors. This site is relatively popular among users in the united states. It gets 50% of its traffic from the united states .This site is estimated to be worth $5,435. This site has a low Pagerank(0/10). It has 1 backlinks. nurulshahira.com has 43% seo score.

nurulshahira.com Information

Website / Domain: nurulshahira.com
Website IP Address: 216.239.38.21
Domain DNS Server: ns119.netkl.org,ns120.netkl.org,ns118.netkl.org,ns117.netkl.org

nurulshahira.com Rank

Alexa Rank: 3021441
Google Page Rank: 0/10 (Google Pagerank Has Been Closed)

nurulshahira.com Traffic & Earnings

Purchase/Sale Value: $5,435
Daily Revenue: $14
Monthly Revenue $446
Yearly Revenue: $5,435
Daily Unique Visitors 1,370
Monthly Unique Visitors: 41,100
Yearly Unique Visitors: 500,050

nurulshahira.com WebSite Httpheader

StatusCode 200
Cache-Control private, max-age=0
Content-Type text/html; charset=UTF-8
Date Tue, 16 Aug 2016 11:12:25 GMT
Server GSE

nurulshahira.com Keywords accounting

Keyword Count Percentage
lifestyle 8 0.22%
food 6 0.07%
resepi 11 0.20%
travel 4 0.07%
tempat menarik 1 0.04%
sabah 1 0.02%
pendidikan 1 0.03%
blogging 0 0.00%

nurulshahira.com Traffic Sources Chart

nurulshahira.com Similar Website

Domain Site Title

nurulshahira.com Alexa Rank History Chart

nurulshahira.com aleax

nurulshahira.com Html To Plain Text

nurulshahira.com Load more Home Contact Me Disclaimer Sitemap Menu nurulshahira.com Lifestyle-Food-Travel-Dunia Pendidikan Menu Home Pengiklanan Lifestyle Story Food Story Resepi Kedai Menarik Travelogue Friday, August 12, 2016 Lifestyle Menyesal Nurul Shahira August 12, 2016 Komen Minggu lepas ikut abah pegi Majlis Makan Malam Mandailing. Not sure Mandaliling Bahagian atau Malaysia. Tapi ramai jugak orang Mandailing yang datang. Abah sukalah jumpa ramai kawan-kawan, sedara mara dia dalam dewan tu. Duduk sekejap, lepas tu berjalan sokmo dari hujung sana ke hujung sini. Kejap depan kejap pegi belakang. Terkebil-kebillah mak aku kat meja. Nasib angkut aku sekali, penyelamat gitu, kihkihkih. Ada yang tanya Mandailing tu bangsa apa? Hah, lebih kurang sepupu sepapat Jawa, Bugis, Minang. Gitu ah. Yang aku kenal kebanyakan family aku Mandailing ni kat Negeri Sembilan. Tapi ramai je kat negeri lain. Masa pegi dinner ni ada dapat buku sejarah Mandailing ni. Nanti aku tengok balik. Apa nak buat kan taip entry kat ofis, benda alah tu kat rumah. Nanti-nantilah ye. Lepas VIP masuk, persembahan pun mula. Ni entah yang keberapa. Aku pun tak ingat. Yang aku ingat, aku sibuk makan sebab cappucino cake dia sedap! Haha :D Mula-mula register, dapat kad sekali dengan nombor cabutan bertuah. Bila tengok balik, eh. Awat meja aku asing dengan meja mak abah? Takmo takmo. Aku ni dah lah kera sumbang. Nama nak berborak dengan orang yang aku tak kenal? Jangan haraplah. Rela aku kelebet henpon sampai habis bateri dari borak. Bukan apa, aku bila dengan orang yang aku tak kenal, otak aku ni takmo bagi kerjasama. Blank memanjang. Kesian jiran aku nanti. Ishish. Tak pandai guna konsep apa yang penting kerjasama betul T_T Ngekor mak je lah malam tu cari meja baru. Alhamdulillah dapat meja kosong kat belakang sekali. Tapi apa ada hal kan, belakang sekali pun meja kerusi jugak. Makanan pun sama je. Yang bestnya orang tak ramai, tak penuh 10 orang pun 1 meja tu. Apa lagi. Kita bedal lah. Cheese cake. Ok lah. Tapi aku kureng sikit sebab dia cheese semata-mata. Aku suka yang ada strawberry / blueberry sikit. Mengada betul kau kan? Dalam kureng sikit pun kau telan jugak 3 biji kek. Dasar. Ni ah cappucino cake yang sedap tu. Aku rasa aku sorang je bedal 6 biji. Malam masih muda uols. Meh bergambar dulu dengan bonda. Tapi bila tengok balik gambar ni. Errrrrrr. Lebarrrrrrrrrrrnya muka aku okay. Mak aku pun kalah dengan tahap mangkuk muka aku ni. Pemenang utama dengan gaya mutu dan keunggulan! Kahkah. Malam tu balik pukul 12.30. Syok je merempit atas highway kereta tak banyak. Berdesup myvi aku melambung atas highway. Ni kalau dalam drama ni mau kena cubit dek mak sebab anak dara balik tengah malam. Tapi iols kan ikut mak pak. Haha. Esoknya melambung lagi myvi aku merempit pegi opis. Cuti-cuti hari Ahad pun nak kena keje. Nasib badan T_T. Kantoi pakai baju semalam. Tudung semalam. Kahkahkah. Iols tak sempat nak gosok baju baru. Bangun pun lambat. Penat balik tengah malam semalam pun tak habis lagi. Kiranya minggu tu aku kerja 7 day full. Peh. Lari kiraan minyak kereta aku. Grrrrrr. Bersiram terus pakai baju semalam. Gasaklah. Bukan korang ada masa dinner semalam kan? Lagipun kita kena amalkan konsep berjimat cermat. Jimat air, jimat letrik. Amacam. Pandai tak aku? VVIP Datuk Noh Omar okay. Semangat berucap. Oh lupa. Majlis Hari Raya ni bukan anjuran ofis aku. Kitorang ni sebagai penyumbang lokasi je. Majlis orang lain punya. Kira macam penumpang di tanah sendiri. Macam tu kekdah dia. Aku kat mana? Sibuk jaga booth candy kat depan sekali. Sebelah meja VIP je kau. Tapi VIP nya semua tak makan candy. Ye ah. Biasanya tua-tua ni x suka candy kan? Memang sebenarnya kitorang target budak-budak pun. Lokasi sebelah VIP apa ade hal. Nasiblah. Pagi tu gotong royong cucuk 2 bungkus besar marshmallow, buah anggur & epal dengan kek apollo. Cucuk-cucuk guna lidi sate. Chocolate fountain tu pulak wife bos sediakan. Chocolate dia yang batch first sedap gila weh. Kitorang test dulu kot-kot lah tak sedap ke tak jadi nak hidang kat orang kan. Rupanya SEDAP gila weh! Wife bos campur chocolate compound dengan starwberry chocolate. Marbeles. Terus bagi cadangan kat kakak kata masa birthday Sarah kita buat jugak bufet candy ada chocolate fountain ni. Makciknya nak menelan. Haha :D Tak sure berapa ramai orang yang datang. Tapi memang ramai orang tak berhenti-henti. Yang bestnya sebab banyak betul gerai buka masa majlis ni. Paling sedap beehon sup, roti jala, kambing bakar. Sedap kat tekak aku lah. Banyak lagi gerai lain. Ada charkueytiaw, rendang ayam, lemang, keropok lekor, nasi beriyani & ayam masak merah, pisang goreng cheese, murtabak. Apa lagi eh? Banyak ah. Tapi dalam banyak-banyak tu, ada jugak yang tak best. After event. Sampah merata tinggal kat depan kolej ni. Rasanya setiap booth ada plastik sampah sendiri. Lepas tu ada assign orang kebersihan (company luar). Tapi pagi Isnin tu datang kolej, masyaAllah. KOTORNYA!!! Sedih sangat bila jadi macam ni. Yang datang mostly Malay, Muslim. Tapi kebersihan tak pandai nak jaga. Aku nampak masa hari Ahad tu banyak je disediakan plastik sampah. Lepas makan dah kenyang malas nau angkat bontot tu buang polisterin yang korang guna tadi buat makan. Yang bukak booth pun sama. Apa yang susah sangat nak buang sampah sendiri? Yang aku tunjuk ni sikit je. Panjang lagi dataran ni, penuh sampah. Itu pun pagi-pagi lagi cleaner kolej dah menyapu sikit-sikit nak longgokkan sampah setempat. Tapi yang paling tak gemar sekali ini. Terus ambik gambar sebab nak report kat bos. Buang sampah lebihan makanan dalam lubang longkang! Gila tak bertamadun betul! Geram aku pagi tu bila tengok. Tak terfikir ke nak letak dalam plastik sampah? Penuh lubang longkang ni dengan segala tinggalan mee, tauge sayur semua. Boleh buat tersumbat, siapa nak datang tolong korek bersihkan longkang ni? Hm. Rasanya tahun depan confirm kena lagi majlis macam ni. Tapi harap-harap kami dah belajar cemana nak elak supaya benda macam ni tak jadi lagi. Hopefully lah. Dalam geram-geram tu, menyesal pun ada jugak. Sebab apa tau. Sebab tak bawak tupperware nak bungkus makanan semua tu. Haha. Banyak gila tau yang sedap. Tak bawak tupperware. Plastik pun takde. Tak terfikir pulak tu nak keluar pegi kedai beli plastik. Iol is menyesal...... Baca selengkapnya Sunday, August 7, 2016 Lifestyle Seharian di Imigresen Putrajaya Nurul Shahira August 07, 2016 Komen Puas betul rasanya bersimpuh dah menganga nak buat pasport di Imegresen Putrajaya Jumaat lepas. Dah bermacam-macam aksi yang aku buat sementara nak menunggukan nombor giliran dipanggil. Nombor yang aku dapat (ehem, sebenarnya kawan yang datang awal tolong ambilkan) walaupun diambil seawal jam 7.30 pagi pun dah mencecah beratus! Kenapalah begini pula jadinya bila hendak membuat pasport baru ye? Tak tahulah siapa yang mula-mula sekali yang sebarkan berita palsu yang mengatakan pasport mengambil masa 6 bulan untuk disiapkan. Jahat betul tangannya tu! Mahu digigit-gigit saja tangannya tu rasanya! Baru tahu erti penyesalan menyusahkan orang lain dengan menyebarkan sentimen gabra biawak kepada rakyat Malaysia ni. Padahal tempoh masa untuk dapat pasport tidak ambil masa 6 bulan pun. Seminggu pun tidak. Sehari dah siap pun! Masa mula-mula baca rakyat Malaysia serbu Imigresen untuk buat / renew pasport, aku macam rasa "Hai yang korang berebut tu buat ape? Rileklah. Esok-esok baru buat". Takpun selalu fikir dalam hati "Nanti esok lusa minggu depan ok lah tu" Tak terfikir pun nak join the crowd sama-sama buat pasport. No. Tapi. Baru-baru ini terbeli tiket ke Sapporo. Dan tarikh penerbangan pada bulan hadapan. Dan sebelum terbang, perlu pula membuat permohonan ke luar negara, dan biasanya permohonan tersebut mengambil masa yang lama untuk diluluskan. Dalam borang permohonan tersebut perlu pula dinyatakan nombor pasport. Nak buat leklu leklu, tapi terbaca dalam surat khabar yang katanya masalah pasport ni akan selesai dalam masa 6 bulan ini. Gulp. Matilah nak tunggu 6 bulan. Fly bulan depan kut. Ya Rabbi, memang takdir aku nak rasa menyempit dalam crowd ni semua ye? Hahaha :D Jadi, hari Khamis sebelum tu percubaan pertama kami untuk buat pasport antarabangsa. Kalau pasport biru aku boleh digunakan, bestnyaaaaaaa. Tapi tidak ye. Imigresen Selangor pertama yang kami jejak adalah Imigresen Shah Alam. Sampai-sampai disambut dengan manusia yang maha ramai. Sebijik macam duduk dalam tin sardin. Ingat sampai dalam pukul 10 pagi dah dikira awal. No lah adik-adik. Pukul 10 pagi its too late. Nombor dah habis! Rupanya di situ hanya memperuntukkan 300 nombor. Dan ada 300 lebih manusia disitu. Hampa. Terus berlari dipersisiran lebuhraya ke Imigresen Putrajaya. Mungkin disana ada harapan untuk manusia yang dijalan kelam seperti kami. Sebelum tu sempat juga tengok fb. Rupanya kan..... Manusia - manusia ni dah ada yang tunggu beratur seawal jam 3 pagi di pintu Imigresen semata-mata nak tunggu nombor giliran. Ya ampunnnn. Pukul 3 pagi tu. Yang kami ni melenggang kangkung datang pukul 10 pagi. Ko ghaser? Welcome to Putrajaya Immigration Tengok pula wall Imigresen Selangor yang lain. Kelana Jaya (mula-mula nak ke sini tapi tersesat sampai ke Shah Alam, haha. Ini semua SALAH waze!), UTC Pudu, Kajang, Banting pun alami masalah yang sama. Nombor giliran dicatu, sedangkan manusia entah tetiba muncul beramai-ramai nak buat pasport. Its a disaster! Jadi hari Jumaat tu aku ambil cuti semata-mata nak buat pasport. Keluar rumah pukul 7.30 pagi ke Imigresen Kajang. Maybe semalam je havoc, today okay sikit kut. Tapi kesudahannya sama je T_T. Nombor giliran dah habis di Kajang. Aku nasihatkan sesiapa yang nak ke Imigresen dalam Selangor / KL datang seawal yang boleh kalau nak rebut nombor. Sebab nombor memang sikit, biasanya dalam lingkungan 100 je. Jadi orang ke 101? Selamat tinggal! Alhamdulillah, kawan yang datang awal ke Putrajaya tolong ambilkan aku 1 nombor giliran. Itupun dia beratur seawal jam 7 pagi. Dapatlah aku nombor giliran 1426. Nombor bermula dari 1000. Dan nombor tu diambil pada jam 7 pagi. Duduklah aku menunggu melagho dari pagi santak ke pukul 6 petang. Ni gambar pukul berapa entah. Sebenarnya nk fokus nombor kut. 500 lebih. Penat weh tunggu lama macam tu. Nak balik rumah nanti dah malas nak datang balik. Nak keluar risau nombor terlajak. Borak dengan orang sebelah, dapat nombor 1100, sebab datang beratur pukul 5 pagi! Kita ni rasa penat menunggu kan? Bayangkan orang yang duduk kat dalam tu buat kerja tak berhenti dari pagi sampai petang. Cakap benda yang sama untuk 500 orang. "Ok duduk, ambik gambar" "Tegakkan badan" "Sign sini" "Ibu jari tangan" "Ibu jari kiri" Blablablabla Elok-elok dari pagi senyum seindah suria. Sampai tang aku dah petang dalam pukul 4.45 macam tu, dah macam robot diorang bercakap. Kesian. Kalau akulah yang kerja kat dalam tu, mau aku jadi singa kut marah orang yang tak reti arahan dalam tu. Ye ah, dah kata tunggu nombor dipanggil, nak jugak beratur buat penuh barisan hadapan kaunter tu. Tak dengar cakap lagi? Sini aku offkan sistem! Sebab tu Allah tak takdirkan aku jadi Pegawai Imigresen. Tak menyabar langsung! Kahkahkah. Korang kalau tak ada keperluan yang mustahak untuk renew / buat baru pasport, toksahlah nak menyibuk kat Imigresen sana tu. InsyaAllah bila keadaan dah kembali pulih dan kita boleh buat pasport 1 jam dah siap, hah masa tu korang berbondong-bondonglah pegi. Tapi kalau nak juga rasa meriahnya di hari raya dalam Imigresen tu, sila datang awal seawal 6 pagi! Kehkehkeh. Kalau boleh terus ke Putrajaya. Rasanya masa tu peluang korang masih cerah, hehehe. Dan jangan lupa bawa kuih raya dan rendang. Dan selamat berjaya ! Agak-agak penuh tak Pokemon kat sini? Tadi pun aku dapat pasport pada pukul 5.45 petang. Kaunter bayaran dah ditutup, nombor dah tak dipanggil, tv besar yang siarkan iklan pun dah ditutup. Tanda-tanda orang dah nak tutup opis. Tapi sebab ada lagi kami yang tengah tunggu pasport, pegawai terus kerja juga serahkan pasport yang dah siap. Syukurrrrrr weh, syukur. Aku ingatkan dah nak dapat dialog "Cik datang Isnin depan collect pasport ye, hari ni tak sempat" Rupanya sempaaaatttttt. Gumbira amat! Minggu depan x payah datang Putrajaya dah. Haha. Walaupun habiskan 1 day semata-mata nak buat pasport, tapi sekurangnya ini adalah pengalaman baru aku. Lagipun better late than u have to come twice, thrice, kan? Rasanya esok 10, 20 tahun kemudian teknologi laaaaaaaagi canggih, bila cerita balik pengalaman sehari suntuk buat pasport, confirm gelak guling-guling. Kahkahkah. Tapi tobat dah nak buat cenggini lagi dah. Next 5 years mintak-mintak tak jadi macam ni lagi. Janganlah stok pasport habis lagi. Haha. Indeed. Precious experience! P/s: Bila dapat pegang buku merah jangan lupa bawak jangan tamat tempoh tu, rasa macam menang first prize dah! Haha. Akhirnya penantian membuahkan hasil. Yey! Diakan sebenarnya yang buat jadi lama sebab orang terlampau ramai serbu dah macam dilanggar garuda, pastu nombor giliran kau beratus (macam aku orang ke 424) tapi tunggu kat situ, tu yang jadi lama. Lepas tu bila nombor habis, menggelabah lah kau kan. Padahal kalau nak diikutkan, dari masa aku dipanggil ke kaunter, bayar dan collect pasport, memang roughly sejam lebih je. Haish. Baca selengkapnya Wednesday, August 3, 2016 Info Lifestyle Mudahnya order dari China dengan ezbuy Malaysia Nurul Shahira August 03, 2016 5 Komen Hi. Pernah dengar pasal ezbuy Malaysia? Ada pengalaman shopping di ezbuy Malaysia tak? Rasanya yang selalu shopping online memang biasa je dengar pasal ezbuy Malaysia ni kan? Toksah nak deny sangatlah, haha :D. Pernah pulak dengar nama Taobao? Taobao adalah antara wholesale China yang femes dikalangan Malaysian yang berniaga online ni. Sebab most barang yang dibeli dari Taobao China dalam kuantiti banyak dan murah, then jual kat Malaysia. Haa, cenggitulah konsep berniaga. Kiranya Taobao ni lubuk untuk peniaga cari barang. Tapi Taobao lebih kepada pembelian borong. Kalau nak beli dalam kuantiti yang sedikit, tetapi murah. I tell u. Memang MURAH!! Hah, ezbuy adalah antara web yang korang boleh dan kena terjah. Sebab banyak barangan comel-comel, murah-murah yang korang nak ada kat sini. Nak cerita pasal shopping korang dah terer, meh sini aku share pasaipa ezbuy ni best dan mudah untuk shopping. Untuk first time online shopper pun sangat mesra alam. ONLINE SHOPPING DI EZBUY MALAYSIA ezbuy: buy the world from you Buka je ezbuy masa payday terus depa bagi 50% OFF untuk gajet. Peminat Xiaomi ada tak kat sini? Tahu kan yang Xiaomi dari China? Dalam ezbuy ni, produk Xiaomi banyak gilaaa!! Yang takdak kat Malaysia pun ada tau! Nak tau authentic ke tak, buka dulu ezbuy tengok. Teringin nak beli Mi Band tu. Tapi Mi Band tu synchronize dengan Mi phone kan? Kena ada Mi phone dululah jawabnyaa, haha :D. Interface ezbuy ni senang je. Dia dah siap-siap asingkan ikut kategori dan brand. I am looking for kabel sambungan charger samsung. Cuma taip je samsung, bukan samseng. Nanti dia akan senaraikan semua yang berkaitan dengan samsung. Kat sini beli kabel Yoobao kaler gold. SET IBU DAN ANAK Godek bahagian mothers and kids. Keluar baju mostly untuk summer. Short and sleeveless shirt untuk anak buah. Budak kecik memang suka sleeveless. Kuat berpeluh kuat lari budak dua orang tu. Tapi tak beli yang ni pun. Yang korang kena alert, tengok harga dan certain item domestic shipping FREE RM0.00. Macam kat atas ni. Yang item macam ni untung beli :) Aku beli yang set zebra dengan pink kaler shirt atas tu. Dua-dua FREE domestic shipping. Hoyeah. Okay, nak shopping di ezbuy ni mudah sangat. Interface simple, insyaAllah mudah untuk beli dan bayar. Pengalaman aku nak bayar barang pembelian tadi, nak cerita kat koranglah ni. Check di shopping cart apa item yang korang beli tadi. Order summary semua disenarai disitu, termasuklah shipping fee (international shipping fom China) dan juga agent fee (agent repack and pack item untuk kurangkan domestic fee. Itu yang penting pilih item FREE domestic fee. Ingat tau!). 4 pilihan shipping dan bayaran yang dikenakan juga berbeza. Pilih ikut kesesuaian korang. CARA PEMBAYARAN DI EZBUY MALAYSIA Ada 4 pilihan pembayaran yang disediakan ezbuy Malaysia. E-banking, Manual Internet Banking, Credit Card dan ATM Transfer. Tak ada Credit Card, guna je kaedah Manual Internet Banking. Transfer duit sama macam kita buat pembelian online di laman sesawang lain. Yang tak ada akaun perbankan Internet, boleh buat kaedah ATM transfer. Transfer duit ke akaun ezbuy, lepas tu isi borang details transfer di laman ezbuy. Siap. PSSSTTTT... CARA DAPATKAN DISKAUN DI EZBUY Jom jadi pembeli bijak. Nak tak cara untuk JIMATKAN DUIT untuk bayar harga barangan shopping di ezbuy Malaysia ni? Dengan kata lain, diskaun untuk pembelian korang. 1) Boleh download aplikasi ezbuy di telefon pintar mahal korang tu dan shopping online from that apps. Bila checkout, gunakan code EZAPP15 untuk dapat 15% OFF SHIPPING. 2) Register akaun ezbuy di http://bit.ly/EzbuyRM15. Selepas pendaftaran, korang akan nikmati voucher bernilai RM15 untuk shopping. 3) Khas untuk yang baca entry ni, ada lagi tambahan pengurangan 15% OFF SHIPPING dengan memasukkan code voucher EZJUL15. Lepas ni boleh shopping sini pulak. :) Jangan lupa register dulu akaun ezbuy di link url di atas ye. Untuk keterangan lanjut, boleh ke: Web: https://ezbuy.my/ Hotline: +603-27803898 Operation Time: Monday - Friday: 10:00am to 6:00pm / Saturday: 10:00am to 2:00pm (Sunday& Public Holiday close). Baca selengkapnya Friday, July 29, 2016 Lifestyle Lambat pun nak cerita jugak Nurul Shahira July 29, 2016 Komen Aci tak dah raya ke-24 baru nak cerita pasal raya? Hahaha. Sebab macam takde benda sangat nak cerita. Raya pun dekat rumah sendiri, tak dok kampung dah kita ni sebab nenek dah duduk sekali dengan kitorang. Jadi consider rumah mak tu, rumah taman sebagai kampung. Bolehlah dari takdok langsung, ye tak? :D 2 hari sebelum raya, keluar sekali dengan mak abah nak beli barang untuk lauk. Banyak kedai jugak singgah, mula-mula pegi pasar beli sayur dengan serai bawang semua. Santan sekali. Ayam bandar dengan ayam tua pun kaut masuk beg sekali. Ayam tua tu bukan untuk raya okay. Tu untuk lauk kitorang berbuka malam tu. Raya beli lain! Kahkahkah. Lepas tu singgah kedai beli daging. Keluar tu panas ya amat. Dah lah kita puasa, cuaca panas. Banyak berjalan. Haus luar biasa pulak tengahari tu, haha. Bawak sekali Khayra dah melepek panas dalam kereta, haus konon. Kita puasa, tapi budak kecik ni tak puasakan? Lupa sungguh nak bawak bekal air minum dia. Terpaksa singgah beli air ribena. . Tengok Khayra minum Ribena. Dugaan T_T . Feveret kita Ribena tu. Sengaja je awak Khayra mintak Ribena. Grrrrrrrr. Opssss. Papparazzi. Ribena ni Khayra punya! Hari pertama raya tak keluar mana-mana pun. Tunggu orang datang rumah je sebab family semua datang nak melawat nenek. Guest first yang sampai nak beraya pagi anak jiran abah. Anak ustaz, semua sedondon je kaler Biru. Hehehe. Baguih senang nak beli baju raya. Lepas tu baru makcik pakcik aku sampai. Raya kali ni, pakcik aku dari Pilah datang cuti 4, 5 hari. Jarang sebenarnya kitorang jumpa pakcik ni sebab dia sorang je duk Pilah nun. Nak ke sana ape kes sangat? Hahaha. Tapi best woo pegi Pilah. Durian, rambutan. Dusun buah dia tebal lagi. Mau jugak aku panjat pokok rambutan dia raya lepas! Kahkah. Ni gambar geng pagi. Tak cukup korum pun. Baru ada 5 family. Itu pun apak eh kat luar borak. Yang baju oren tu pakcik aku yang duduk Pilah. Raya kali ni sampai 2 kali berulang. Mula-mula datang sorang. Lepas tu balik kejap, lepas tu datang balik Beranang bawak makcik aku dengan anak bongsu dia. The more the merrier :) Sepupu aku ramai yang kecik-kecik lagi. Yangs ekolah ramai. Yang tak sekolah adalah 2, 3 kerat. Yang dah keje lagilah boleh kira dengan jari kaki tangan. Haha. Pagi ni geng-geng sepupu dah kerja ramai takde. Ada kena keje pagi raya (syahduuuuuu sangat :D). Makcik pakcik aku pun ramai yang tak datang lagi. Kalau tak gambar dah penuh manusia ni hah. Kebetulan masa nak bergambar ni, mak aku tarik sepupu yang kecik pakai baju warna hijau tu. Yang tengah tunduk tu. Rupanya budak ni pemaluuuu sangat. Dengan orang yang jarang jumpa memang maluu. Kitorang family member pun dia malu. Bila bergambar ni mak aku bantai dukung nak tarik masuk gambar. Sekali menangis kauuuu. Padahal mak pak eh ada je kat sebelah tu. Nangis jugak. Tersengih je mak aku buat anak orang nangis, hahaha. Interframe kejap. Selebar mangkuk muka aku T_T Makcik aku tanya, pakai apa muka dah okay sikit. Clear, jerawat takde dah. Tinggal parut gitu lah. Siap tanya "Makan vitamin"? Sebelum ni kemain lah aku suka beli vitamin, supplemen ni semua. Tapi tak jalan sangat pun sebab aku sendiri yang tak konsisten. Rajin beli, tak rajin nak makan. Buat rugi duit je. Kekadang beli siap stok sampai 3 bulan. Konon nak ajar diri suruh habiskan lah konon. Tapi tak jalan jugak. Membazir amalan syaitonnnnn. Jangan nak geng dengan syaitoon sangatlah! Haha. Tapi aku pakai ni. Refining Laser Serum with Argan and Marula Oil. Dah nak masuk 3 bulan jugak. Malam raya ke-2 dah singgah mamak carik roti canai! Haha. Aku cepat bosan dengan lauk-lauk raya ni. Bak kata pakcik aku "Nak raya ni yang bestnya persediaan sebelum raya. Dah sampai hari raya biasa je rasa". Betullah tu. Buktinya malam raya ke-2 aku dah telan kueytiaw kungfu. Ekeke. Kueytiaw kungfu ni dia buat dah macam portion 2 orang makan. Banyak gila. Tapi aku telan kueytiaw tu dengan lauk je. Habis lauk, bye bye kueytiaw. Eh tadi kata jangan membazir amalan syaitonn. Habis tu tak habis makan membazir, jadi geng syaiton jugak? . . . . . . . . . T_T Selamat Hari Raya Aidilfitri hari yang ke-24 :) Baca selengkapnya Thursday, July 21, 2016 Personal Surat Cinta Pertama MBPJ Nurul Shahira July 21, 2016 Komen Surat Cinta Pertama MBPJ | Bulan puasa hari tu pegi tukar kad Ambank baru. Dah cukup 5 tahun rupanya. Patutlah cip kad tu asyik buat hal. Nak keluarkan duit asyiklah manjang fail. Hangin aku nak keluarkan duit tak boleh. Cikai betul mesin! Hahaha. Rupanya kad dah expired! Heh. Pegi Ambank cawangan Petaling Jaya. Pegi dalam tengahari gitu sebelum lunch. Tapi kauuu. Keluar sebelum lunch pun ramainya umat manusia kat kawasan situ. Dari manalah korang ni datang ye? Dah lah panas terik, bulan puasa. Parking pulak susah nak dapat. Hai lah. Dapat parking terus masuk Ambank tukar kad baru. Rasanya sekejap je aku masuk, dalam 10 minit gitu. Tapi keluar-keluar je dapat surat kompaun MBPJ. Hampeh. KOMPAUN MBPJ Dahsat tul kompaun MBPJ ni. Sampai RM100 kau dia cekik aku. Kebetulan hari yang sama kawan aku dapat jugak kompaun MBSA, tapi RM10 je. Kompaun untuk sebab yang sama. Tak bayar duit parking. Aku ni pun satu, mesin parking tu ada je depan mata. Warna biru lagi (ehem. Birulah awak :D).. Tu pun buta kayu. Merasalah kompaun RM100. Padan muka aku. Masa kena ni sebelum raya hari tu. Alangkan nak simpan duit raya, terus rabak keluar buat bayar kompaun. Kempis poket bank Doraemon aku T_T Better bayar dulu sebelum raya, ye tak? Sebab lepas raya confirm - confirm poket laaagi rabak. Kan? Haha :D. Lagipun nak ngelat sangat MBPJ ni tak boleh. Diorang link terus dengan JPJ. Naya je nak hidupkan road-tax sangkut blacklist. Naifnya aku terus bayar hari tu jugak, ekekekeke. Takut sangat kekdahnya. Rupanya, senang je bayar kompaun. Dan rezeki Ramadhan, hahaha. Ada diskaun 70% which mean aku hanya bayar RM30 sahaja instead of RM100! Hip hip hurrayyy. Berita gembira sangat untuk para kompauner tegar, muahahaha. Bayar online di aplikasi atas talian epay@MBPJ di http://eps.mbpj.gov.my/loginPengguna3.aspx. Mudah sangat dan laju jugak. Bila dah bayar tu, tenang hati. Ye lah, kompaun nak simpan lama-lama sampai berkepuk meningkat-ningkat nak buat ape kan? Untuk pelanggan Ambank, penukaran kad Debit ATM lama ke Ambank Debit MasterCard dengan fungsi Contactless Purchase Feature (tap and pay) hanya boleh dilakukan di cawangan Ambank terpilih. Boleh rujuk surat yang dihantar untuk cawangan Ambank yang terlibat. Okay, korang tu kalau ada saman ke kompaun tertunggak. Baik gi bayar. Jangan nak tunggu sampai jadi hutang lapuk, esok-esok ada masalah dengan JPJ kita tak tahuuuuu. Yang ada saman macam akulah. Haha. Baca selengkapnya Sunday, July 3, 2016 Personal Elon kakak Nurul Shahira July 03, 2016 Komen Dah nk dekat raya ni, semua pasaraya dengan pasar habis kena serbu. Ramainya Ya Rabbi, berlaga-laga, berkongsi peluh semua! Memang muafakat habis! Hahaha. Tadi pun kat pasar, aduhai. Ramainya umat manusia menyoping. Aku keluar dengan mak abah, terpaksa bawak pulak anak dara kakak sorang ni, takut betul rasanya. Dengan kes culik kanak-kanak sekarang, huiiii, ko dah peluk pun still org aim. Tapi dah terbawak anak dara sorang tu. Nasib jugak adik dia lagi sorang tinggal kat rumah. Kesian melalak-lalak depan gate nk ikut keluar tapi x blh nak bawak sebab susah nk jaga 2 org budak kecik. Takpola dik, ko duduk dengan mak ko dulu, acik bawak kakak ko ye. Bawak Khayra ni pun satu hal. Aktif betul. Nampak mainan, buah, belon. Semua dia nak. Padahal kat rumah dah ada 1 bakul besar mainan dia. Bawak jalan sekejap, lepas tu tinggalkan dalam kereta dengan abah. Abah umpan dengan belon supaya Khayra duduk dalam kereta dengan abah. Hihi. Gembiranya budak ni, sampai pejam-pejam mata bergambar. Seriusly, sekarang nk keluar bawak budak kena bawak sekali segerombolan tentera penjaga. Kalau tak bawak, susah juga rasanya. Khayra bila dapat belon "Satu elon untuk kakak, satu untuk Aya" Bagus anak buah aku ni, semua benda beli mesti kena pakej 2. Ingat adik betul :). Tapi bila beli air, aik. Sorang je? Ekekeke. Baca selengkapnya Thursday, June 30, 2016 food Resepi Berjaya Juga 'mengetart'! | Resepi Tart Nenas Confirm Jadi! Nurul Shahira June 30, 2016 Komen Akhirnya berjaya jugak buat tart nenas sendiri. Kalau sebelum ni, raya je order tart nenas. Padahal senang je sebenarnya nak buat. Tinggal rajin tak rajin je tukang makan tu, ye tak? Haha. Resepi yang aku buat tart nenas ni sebenarnya resepi kedua. Resepi tart nenas yang pertama tu, doh dia jadi peroi. Padahal dah ikut sukatan betul. Still tak jadi. 2 kali aku buat okay. Tak jadi jugak. Sedih yakmat. Kecewa berganda lagi sebab 2 kali buat, 2 kali tak jadi. Hai lah nasib. Lepas tu pinjam resepi mamadarwish. Alhamdulillah, jadiiii... Gembira oi. Walau tart nenas pertama kali buat seumur hidup ni rupa dia agak buruk sikit sebab tak terer menekan acuan, dengan saiz sekejap kecik sekejap besar, tapi rasa dia sedap! Hihihi :D Resepi tart nenas ni senang sebab guna bahan yang sikit je. Lepas tu dia menghasilkan tart nenas yang lembut cair dimulut. Melting gitu... Semalam aku buat 1 aduan ini menghasilkan tart nenas sebanyak 80 biji (dengan syarat tart comey). RESEPI TART NENAS SIMPLE. CONFIRM JADI ! Cantik kuning je tart nenas aku walau saiz dia sekejap kecik, sekejap besar. Ko dah kenapa semua adik beradik seibu tapi sorang kecik, sorang besar, sorang lonjong? Kahkah. BAHAN-BAHAN:- Bahan A: 250g buttercup 2sb gula kastor (aku bantai guna gula icing) 1 sb minyak sapi 1 bj kuning telur 1 penutup pewarna kuning 1 penutup esen vanila (bagi kuih wangi bila dibakar) Bahan B (ayak): 2.5 cwn tepung gandum 1 cwn tepung jagung 2 sb susu tepung Glazing: 1 biji telur + sedikit pewarna kuning Inti nenas. Nak ganti inti blueberry nanti jadi tart blueberry lah ye.. CARA MASAK:- 1) Campur semua Bahan A dalam mixer bowl, putar mixer kelajuan sederhana sampai semua gula hancur. Nak tahu gula dah hancur ke belum, masa mix tu takde bunyi gula. Buttercup 250g tu 1 bungkus kecik tu. Masukkan je semua sekali. Mula-mula gaul guna senduk dulu. Lepas tu kita guna mixer dengan kelajuan sederhana sampai gula hancur. 2) Ayak semua Bahan B dan masukkan perlahan-lahan dalam adunan Bahan A tadi. Standard guna cawan teh ni. Sukahati korang nak guna cawan saiz cemana. Jangan guna cawan saiz jumbo sudah, haha. 3) Uli sebati sampai doh tak melekat kat dinding bekas. Kira ok dah tu. Ambik acuan tart, masukkan doh ke dalam acuan tart tadi. Sekarang tekan kuat-kuat sampai keluar macam ulat bulu jadi dia doh tu, hahaha. Semput okay menekan doh ni. Agak-agak malas nak buat tart terus bakar jadi semperit pulak! Ekekeke. Letakkan jem nenas yang dibulat-bulat kat hujung doh. Saiz jem tu agak-agaklah besar dia. Jangan letak besar penumbuk ko pulak. 4) Panaskan oven 170 darjah selama 20 minit. 5) Dah siap gulung, sapukan glazing campuran telur dan pewarna kuning atas permukaan tart. 6) Oven dah cukup panas, masukkan tart ke dalam oven. Bakar pada suhu 160 darjah (oven aku 170 darjah) selama 25 minit api atas bawah atau ikut kesesuaian oven korang. Test dulu. 7) Dah masak, biarkan sejuk atas redai sebelum masukkan dalam bekas kedap udara. Dah siap. Aku buat saiz kecik comey sikit, dapat dalam 80 biji tart nenas. Hasil dia memang lembut, cair dimulut, yummeh. Baca selengkapnya Home Subscribe to: Posts (Atom) Followers Google+ Search This Blog Loading... About me About me Full Time Cikgu | Part Time Blogger Lifestyle-Travel-Food Review-Event-Advertorial Email me at: nurulshahira.kassim@gmail.com Paling Popular Komen Terbaru Paling Popular Novel Online | Cinta Si Wedding Planner Bab 1 - 15 Lirik Lagu Tak Pernah by Fathia Latiff & Shukri Yahaya [OST Dia Isteri Luar Biasa] #Sehati Sejiwa | Lirik Lagu Hari Kebangsaan 2015 Resepi: Biskut Pelangi @ Rainbow Cookies @ Biskut Lidah Kucing Alternator rosak? Kesan tanda-tanda kerosakan tersebut. Komen Terbaru Archive ▼ 2016 (99) ▼ August (3) Menyesal Seharian di Imigresen Putrajaya Mudahnya order dari China dengan ezbuy Malaysia ? July (3) ? June (16) ? May (9) ? April (12) ? March (18) ? February (26) ? January (12) ? 2015 (437) ? December (15) ? November (18) ? October (26) ? September (24) ? August (26) ? July (31) ? June (46) ? May (55) ? April (45) ? March (64) ? February (58) ? January (29) ? 2014 (26) ? December (13) ? October (2) ? September (11) ? 2013 (1) ? November (1) ? 2012 (10) ? July (5) ? February (1) ? January (4) ? 2011 (54) ? November (1) ? October (3) ? August (2) ? July (4) ? May (4) ? April (19) ? March (14) ? February (7) My Blog List EFG05 | Bonde EXPO NU SKIN KUPASAN MENGENAI JENIS KULIT ANDA BERMASALAH ATAU TIDAK ? EFG07 | ? Akif Imtiyaz Tips Untuk Anak Sihat Emosi Cahaya Hayati Aku Ibu Yang Garang EFG43 | Linda - Bicara Mummy TUTORIAL SCROLL BOX FOR BLOG ARCHIVE EFG38 | SURIA AMANDA Nasi Lemak RM1 Air Tangan Anak Muda EFG19 | Eny Abdullah Macaroni Goreng Cili Padi Bersama Udang EFG40 | REENA Mendidik Anak-Anak Pengurusan Wang Sedari Kecil EFG01 | Irrayyan Journey Happy 30th birthday Mommy! EFG04 | Inani Hazwani Seharian di Taman Tasik Titiwangsa EFG15 | CikguNorazimah Irfan pam syusyu EFG12 | sayidahnapisahdotcom ROTI HANGIT EFG39 | Amy - Little Weirdo Whenever I See a Shooting Star EFG10 | Aswaleyla GENAP SETAHUN DITAULIAH LEFTENAN MUDA EFG08 | wayne harraz Highlight Manchester 3 - 1 Bournemouth EFG33 | Papaglamz.com 4 Tempat Menarik di Kuantan Pahang EFG29 | Nizam - abuya's nag Happy Birthday Kakak Baheja EFG26 | Efa Othman Lawatan Ke Kompleks Sejarah Pasir Salak catat . elok-elok hargai nikmat "sihat" Belog Kak Gojes HOMESTAY, HOTEL DAN PENGINAPAN DI SEKITAR KUNDASANG EFG22 | KhatyAiman Kari kepala ikan Jenahak EFG11 | Celoteh Adkdayah NOTA PADAT PT3 2016 EFG41 | UA - HOUSEWIFEARTS ABS Powerbank sangat berbaloi untuk dimiliki semua ! EFG42 - Yoorin Lampin Pakai Buang Goon Di Lazada Big Baby fair EFG37 | YanieYusuf Restoran Ayam Kampung Tanjung Malim EFG20 | Ain - DRAMATIC UNIQ Biobax Cool Theraphy Teman Memandu Jauh Boom Soya Sinopsis Drama Duda Terlajak Laris | Akasia TV3 Show 5 Show All Booking.com Round Sabah Lahad Datu: Menara Kayangan Gunung Silam Lahad Datu: Felda Residence Sahabat Semporna: Pulau Sibuan Semporna: Pulau Bohey Dulang Banjaran Crocker: Part 1 Sandakan: English Tea House & Restaurant Sandakan: Restaurant Seafood Sim-Sim 88 Sandakan: Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre Kota Kinabalu: The Klagan Hotel Kota Kinabalu: Yoyo The Best Chocolate Drink Ever Kota Kinabalu: Pasar Sinsuran, Pasar Filipina & Pasar Kering Kota Kinabalu: Oceanus Waterfront Mall Tawau: Pantai Batu Payung Kategori Pilihan food 55 Lifestyle 53 Resepi 29 advertorial 29 travel 25 Ping Entry SEO-PING Pageview Home Contact Me Sitemap Disclaimer Copyright ? nurulshahira.com All Right Reserved Template by Arlina Design

nurulshahira.com Whois

Domain Name: NURULSHAHIRA.COM
Registry Domain ID: 2004898669_DOMAIN_COM-VRSN
Registrar WHOIS Server: whois.publicdomainregistry.com
Registrar URL: www.publicdomainregistry.com
Updated Date: 2016-04-22T02:20:20Z
Creation Date: 2016-02-21T13:30:10Z
Registrar Registration Expiration Date: 2017-02-21T13:30:10Z
Registrar: PDR Ltd. d/b/a PublicDomainRegistry.com
Registrar IANA ID: 303
Domain Status: clientTransferProhibited https://icann.org/epp#clientTransferProhibited
Registry Registrant ID:
Registrant Name: NURUL SHAHIRA
Registrant Organization: N/A
Registrant Street: KOLEJ KOMUNITI TAWAU,PERDANA SQUARE COMMERCIAL CENTRE BT 4,JALAN APAS
Registrant City: TAWAU
Registrant State/Province: SABAH
Registrant Postal Code: 91000
Registrant Country: MY
Registrant Phone: +60.0166384890
Registrant Phone Ext:
Registrant Fax:
Registrant Fax Ext:
Registrant Email: nurulshahira.biz@gmail.com
Registry Admin ID:
Admin Name: NURUL SHAHIRA
Admin Organization: N/A
Admin Street: KOLEJ KOMUNITI TAWAU,PERDANA SQUARE COMMERCIAL CENTRE BT 4,JALAN APAS
Admin City: TAWAU
Admin State/Province: SABAH
Admin Postal Code: 91000
Admin Country: MY
Admin Phone: +60.0166384890
Admin Phone Ext:
Admin Fax:
Admin Fax Ext:
Admin Email: nurulshahira.biz@gmail.com
Registry Tech ID:
Tech Name: NURUL SHAHIRA
Tech Organization: N/A
Tech Street: KOLEJ KOMUNITI TAWAU,PERDANA SQUARE COMMERCIAL CENTRE BT 4,JALAN APAS
Tech City: TAWAU
Tech State/Province: SABAH
Tech Postal Code: 91000
Tech Country: MY
Tech Phone: +60.0166384890
Tech Phone Ext:
Tech Fax:
Tech Fax Ext:
Tech Email: nurulshahira.biz@gmail.com
Name Server: ns117.netkl.org
Name Server: ns118.netkl.org
Name Server: ns119.netkl.org
Name Server: ns120.netkl.org
DNSSEC:Unsigned
Registrar Abuse Contact Email: abuse-contact@publicdomainregistry.com
Registrar Abuse Contact Phone: +1-2013775952
URL of the ICANN WHOIS Data Problem Reporting System: http://wdprs.internic.net/
>>> Last update of WHOIS database: 2016-05-17T17:51:04Z <<<
For more information on Whois status codes, please visit https://icann.org/epp
Registration Service Provided By: NETKL NETWORK
The data in this whois database is provided to you for information purposes
only, that is, to assist you in obtaining information about or related to a
domain name registration record. We make this information available "as is",
and do not guarantee its accuracy. By submitting a whois query, you agree
that you will use this data only for lawful purposes and that, under no
circumstances will you use this data to:
(1) enable high volume, automated, electronic processes that stress or load
this whois database system providing you this information; or
(2) allow, enable, or otherwise support the transmission of mass unsolicited,
commercial advertising or solicitations via direct mail, electronic mail, or
by telephone.
The compilation, repackaging, dissemination or other use of this data is
expressly prohibited without prior written consent from us. The Registrar of
record is PDR Ltd. d/b/a PublicDomainRegistry.com.
We reserve the right to modify these terms at any time.
By submitting this query, you agree to abide by these terms